Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Mestbeleid minister kansloos?

Op 8 september jl. heeft onze landbouwminister Carola Schouten haar contouren voor het toekomstig mestbeleid openbaar gemaakt.

Hoewel nog vers van de pers, zijn er al veel reacties te lezen op dit beleid: volgens boerenorganisaties is het totaal kansloos. Lees meer in het artikel van het AD.

De minister wil toe naar een twee-sporen mestbeleid. Een veebedrijf is grondgebonden en rijdt de mest uit op eigen land of in de regio. Als er te weinig grond is, zoals bij de meeste intensieve bedrijven, worden de boeren verplicht alle mest af te voeren en te laten verwerken.

De boerenorganisaties zijn niet te spreken over de keuze van de minister om zo’n duidelijke scheiding in bedrijfsmodellen aan te brengen en vrezen dat het veel geld gaat kosten.
De heer Mark van den Oever van Farmers Defence Force noemt het beleid “totaal kansloos”; de uitspraken van de minister zijn zeer explosief. Het verwerken van mest is heel kostbaar en volgens hem moeten we in Nederland ook niet blij zijn met de komst van mestverwerkingscentrales.

Bart Kemp van de boerenprotestgroep Agractie mist vooral een financiële onderbouwing. Hij is ook bereid om alle kanten op te bewegen, als het maar werkbaar en betaalbaar is. En daar heeft hij nu zijn twijfels over. Bovendien zal de stap naar de goedkopere kunstmest door akkerbouwbedrijven snel zijn gemaakt.

Ook LTO Nederland is niet te spreken over de plannen en vindt het jammer dat er weer niet is geluisterd. Helaas gaat het weer over regels en niet – zoals gepleit – voor een systeemverandering met eigen verantwoordelijkheid.

De inkt was nog niet opgedroogd of de eerste reacties waren al binnen, die zijn, zoals hiervoor blijkt, niet echt positief te noemen. De minister heeft in haar brief aangegeven in gesprek te willen. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen om te kijken wat dat oplevert.

 Beeld / bron: Nationale Beeldbank Ruud Morijn

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.