Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Aan krimp veestapel valt niet te ontkomen

ADB Topconsult, een onafhankelijk consultantsbureau van de overheid, geeft in een advies aan de formateurs voor een nieuw kabinet aan dat boeren meer vrijheid moeten krijgen om stikstofemissies te reduceren. Alleen technische maatregelen zijn echter niet voldoende. Een krimp van de veestapel is volgens ADB Topconsult onvermijdelijk.

Melkvee meldt dat de adviseurs, naast het mogelijk beprijzen van stikstofemissie en een rechtensysteem, van mening zijn dat inkrimpen van de veestapel geen beleidsdoel op zich moet zijn, maar een effectief middel kan zijn voor verlaging van de stikstofemissie.

De adviezen om stikstofemissie omlaag te brengen volgen elkaar in snel tempo op. Door de bomen is amper nog het bos te zien. Als agri-notaris vind ik het belangrijk dat een nieuw kabinet snel duidelijkheid schept voor de agrarische sector, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn en daarop kunnen handelen.

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.