Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Afname landbouwgrond

In Nieuwe Oogst leest u dat de hoeveelheid grond, in gebruik bij de landbouw, in de periode 2000 – 2021 gemiddeld met 7.000 hectare per jaar is afgenomen. Volgens cijfers van het CBS is in totaal 155.000 hectare minder cultuurgrond in gebruik dan voor deze periode.

Het grootste deel van de afname vond plaats in de akkerbouw, ruim 105.0000 hectare minder (een daling van 16%). In de veehouderij vond in deze periode een daling van 5% plaats; dat is bijna 48.940 hectare minder grond.

Een deel van deze gronden kwam beschikbaar voor de bouw van woningen, industrie en wegenbouw. LTO pleit voor een rem op een te grote afname van landbouwgrond. Leest u hierover ook deze bijdrage van de NOS.

Als agri-notaris herken ik de zorg van agrarisch ondernemers over de druk op hun landbouwgrond. Voor advies over het mogelijk efficiënter verdelen van grond kunt u terecht bij uw agri-notaris.

Diana Riemersma

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.