Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Afnemend vertrouwen bij boer en tuinder

Het vertrouwen van boeren en tuinders in de middellange termijn is afgenomen.

Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex van (onder andere) LTO Nederland, waarover wordt geschreven in Nieuwe Oogst.

In de meeste sectoren daalde het vertrouwen. Alleen onder akkerbouwers bleef het vertrouwen stabiel. Boeren en tuinders maken zich voor de nabije toekomst vooral zorgen om lagere opbrengstprijzen en hogere kosten. Het artikel geeft een goede weergave van de verschillende sectoren voor de huidige situatie en voor de korte termijn.

Als naar de middellange termijn wordt gevraagd zijn boeren en tuinders wat minder enthousiast geworden. Men is beducht op zwaardere bedrijfsomstandigheden.

Overal kom je optimisten en pessimisten tegen, die elkaar in evenwicht houden, ook in de agrarische sector. Als agri-notaris merk ik dat ook in de praktijk bij de agrarisch ondernemers. De een maakt zich druk om regelgeving, de ander maakt zich meer druk om het veranderde klimaat en de derde neemt vol enthousiasme een bedrijf over om dat vol goede moed voort te zetten met vertrouwen in de toekomst. Laten we hopen dat regelgeving en klimaat het niet moeilijker maken voor de agrarisch ondernemers.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.