Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Afromingspercentage fosfaat blijft 20%

Het aantal fosfaatrechten in de melkveehouderij is gedaald onder het fosfaatplafond van 84,9 miljoen. Het totale aantal fosfaatrechten inclusief vleesvee nog niet. Daarom handhaaft het ministerie van LNV het afromingspercentage van 20%.

Volgens Melkvee maakt minister Schouten in de Kamerbrief ook bekend dat de afgeroomde rechten niet waardeloos verklaard worden. Ze worden aangewend voor de fosfaatbank, die wordt opengesteld voor grondgebonden boeren en jonge boeren. Deze fosfaatbank was in 2018 bij de invoering van de fosfaatrechten ingesteld. Het kwam echter nog niet tot een openstelling, omdat het aantal fosfaatrechten groter was dan het fosfaatplafond.

De agri-notaris hoopt dat de fosfaatbank nu eindelijk gebruikt gaat worden waarvoor het in 2018 bedoeld was en grondgebonden boeren en jonge boeren extra fosfaatrechten kunnen aanvragen.

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.