Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Alleen opkopen is niet de oplossing

De nieuwe regering wil met een fonds van 25 miljard euro de stikstofcrisis aanpakken. In het fonds gaat veel geld naar opkoop en afwaardering en weinig naar innovatie.

Volgens Roel Robbertsen, voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit in Nieuwe Oogst staat of valt het realiseren van de gewenste aanpassingen met een duurzaam perspectief naar de toekomst. Een maatregel als opkopen kan volgens hem misschien ruimte maken, maar het draait om het financiële perspectief op lange termijn.

Roel Robbertsen pleit voor een integrale benadering van het landelijk gebied waar grondgebonden bos- en landbouw en natuur hand in hand gaan met een actieve rol van de eigenaren en landgoederen.

Het lijkt alsof de regering met name inzet op opkoopregelingen in enkele gebieden in Nederland. De agri-notaris ziet, evenals Roel Robbertsen, meer in een integrale aanpak van de sitkstofproblematiek gericht op de lange termijn, die meer inhoudt dan het resultaat op korte termijn dat met het opkopen bereikt kan worden.

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.