Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Beperking eigendomsrecht door kabels of leidingen

In De Landeigenaar staat dat er een nieuwe FPG (Federatie Particulier Grondbezit) modelovereenkomst is voor het gedogen van kabels en leidingen die door grond gelegd worden. Deze brengt een beter evenwicht tussen de belangen van de grondeigenaar en de netwerkbeheerder.

Een dergelijke overeenkomst wordt vaak gesloten tussen deze partijen om een gedoogprocedure via de rechter te voorkomen. Er dient van geval tot geval gekeken te worden of een zakelijk recht (overeenkomst) of gedoogprocedure beter geschikt is voor de grondeigenaar. Het is verstandig om eerst altijd met de netwerkbeheerder om tafel te gaan. In de beginfase zal hij steeds bereid zijn tot overleg.

Regelmatig heb ik met dergelijke al getekende overeenkomsten te maken die dan nog ‘even’ moeten worden vastgelegd in een notariële akte. In veel gevallen merk ik dat de grondeigenaar zich eigenlijk niet in de overeenkomst heeft verdiept. Daardoor komt hij later nog wel eens op de koffie. Het is dus goed dat er een nieuwe modelovereenkomst is, maar daarnaast geldt: grondeigenaar laat je voorlichten voordat je de overeenkomst tekent! De agri-notaris kan daarbij uitstekend helpen.

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.