Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Boer is niet altijd de boosdoener

‘Boer is niet altijd de boosdoener’ staat boven een artikel in Nieuwe Oogst. We zouden minder vlees moeten eten, horen we vaak; beter voor het milieu, gezonder, minder kans op virusuitbraken. Maar is dit echt wel het geval? Melkveehouder Roelof Brink uit Nietap vindt dit niet terecht.

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die opgroeien op of bij de boerderij juist een beter immuunsysteem hebben. Ook is het niet juist dat de verspreiding van het virus wordt gekoppeld aan het eten van vlees. De mens zorgt zelf voor de verspreiding van het virus.

Dan het milieu. Natuurlijk een ingewikkelde materie. De productie van rundvlees zou ontzettend veel water kosten. Volgens de heer Brink betreft dit voor het grootste deel regenwater. Hij zet ook vraagtekens bij rekenmodellen voor de CO2 belasting. Er vindt een kringloop plaats: boerderijdieren eten plantaardige gewassen, vaak in Nederland verbouwd, waarin CO2 is vastgelegd. De dieren geven CO2 in de mest weer terug, wat weer een meststof oplevert voor de planten die als voer dienen. Dit betekent bovendien dat minder kunstmest gebruikt hoeft te worden.

Als agri-notaris ben ik me zeker ook bewust van het feit dat het – beslist niet enkel voor de boer – maar voor iedere burger belangrijk is om zich bij zijn/haar handelen bewust te zijn van de gevolgen voor het milieu.

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.