Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Boeren luiden de noodklok

Iedereen herinnert zich nog wel de massale boerenprotesten van vorig jaar, lange rijen tractoren naar Den Haag. Het gaat allemaal om de uitstoot van stikstof. Er is al meer geschreven over de uitspraak van de Raad van State waarbij een streep werd gezet door de PAS, het Programma Aanpak Stikstof. Nederland moet de bijzondere natuurgebieden beter beschermen.

De boeren in Winterswijk (Achterhoek) zo berichten Omroep Gelderland en De Gelderlander, hebben opnieuw hun trekkers van stal gehaald, en dit keer worden ze gesteund door bouwbedrijven, de wegenbouw en industrie.

Winterswijk heeft maar liefst vier Natura2000 gebieden; daarnaast grenst het aan Duitsland en er ligt ook nog een drukke vliegroute boven dit dorp. In de huidige plannen voor vermindering van stikstof staat dat ook de stikstofuitstoot van Duitsland wordt meegenomen in het totaalplaatje. Als de wet wordt aangenomen, zal Winterswijk op slot gezet worden en zijn er nog maar weinig mogelijkheden. Ook de bouwsector geeft aan dat er geen duidelijkheid is, als je kijkt naar grote woningbouwprojecten en infrastructuur, reden waarom ook de aannemers in Winterswijk meerijden in een lange optocht door Winterswijk.

De avond is niet toevallig gekozen; de gemeenteraad van Winterswijk praat de avond van het protest over een motie van de VVD, waarbij de raad het college oproept om met de minister en de provincie in gesprek te gaan: het kan niet zijn dat de boeren de dupe worden!

Als agri-notaris hoor ik de verhalen van de boeren in deze omgeving: er is bijna geen agrarisch bedrijf dat niet grenst aan een Natura2000 gebied. De onzekerheid is groot en de frustratie is voelbaar: het kan toch niet zo zijn dat de boeren de dupe worden?

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Eugen Buitenhek

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.