Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Box 3 niet reëel voor particuliere eigenaar pachtgrond

In De Landeigenaar staat een lezenswaardig artikel van de agrarisch fiscalist André Verduijn. Hij geeft daarin een aantal alternatieven voor het belasten van particulier verpachte gronden in box 3 in de inkomstenbelasting. Het huidige box-3 systeem is een vermogensaanwasbelasting, waarvan de inflatiecomponent deel uitmaakt, aldus Verduijn. Hij ziet voor de toekomst en heffing op basis van werkelijk rendement als ideaalbeeld, maar suggereert als eerste stap een specifieke wettelijke waarderingsregeling voor verpachte gronden in box 3 of een waardering op basis van de feitelijke pachtprijs, vergelijkbaar met de huidige leegwaarderatio voor verhuurde woningen in box 3.

Als agri-notaris heb ik zeer regelmatig met particuliere landeigenaren te maken en herken ik dit. Zoals Verduijn terecht opmerkt, is het vaak geërfd bezit, waarbij er min of meer een morele verplichting is om dit in de familie te houden. Een regeling a la voormelde leegwaarderatio lijkt mij een oplossing die vrij eenvoudig in te voeren is.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.