Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Communicatie op het boerenerf

Op het boerenerf lopen privé en bedrijf vaak door elkaar. Bovendien wordt er (te) weinig tijd gemaakt om zaken (of het nu om de onderneming gaat, de rolverdeling of privézaken) met elkaar te bespreken, terwijl een goede communicatie van groot belang is.

In een artikel in Vee & Gewas en Veldpost wordt over het belang van communicatie gesproken met een agrocoach.

In het gesprek met de agrocoach komt een aantal onderwerpen aan de orde, die van belang zijn op het boerenerf: van bedrijfsopvolging en bedrijfsoverdracht, tot emoties en geestelijke gezondheid, van verhouding boerenwerk en sociaal leven tot communicatie en verbinding met maatschappij.

En niet te vergeten over samenwerking en communicatie op het boerenerf: boeren zijn harde werkers, die geneigd zijn 24/7 bezig te zijn met hun bedrijf. Maar de meeste boeren zijn ook bereid om mee te veren met de veranderingen die op hun erven afkomen. Belangrijk daarbij is tijdig de tijd te nemen om daarover met elkaar in gesprek te gaan: maak goede afspraken, bespreek met elkaar wat de verwachtingen zijn en geef elkaar de ruimte om ook naast het boerenerf actief te zijn en even los te zijn van het erf.

Het zijn interessante onderwerpen die besproken worden en die vaak nog te weinig aan bod komen. Zelf merk ik ook dat er eerst en vooral gesproken wordt over de – veranderende – wetgeving, de prijs van de producten, de gesprekken met de bank. Daarna is er wellicht tijd om over de samenwerking met elkaar te spreken. Ik probeer daar ook aandacht aan te besteden als de agrarisch ondernemer bij mij aan tafel zit: hoe gaat het eigenlijk met elkaar?
Niet voor niets heeft de VASN dit jaar als thema: de rol van de partner op het agrarisch bedrijf. In het kader van dat thema wordt ook aandacht besteed aan het belang van communicatie op het boerenerf.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.