Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Creatieve samenwerkingsvormen met grond

In Boerderij van 4 mei 2021 besteedt de hoofdredacteur al aandacht aan de gewenste wijziging van de pachtregelgeving.

In hetzelfde nummer van Boerderij wordt een artikel gewijd aan de nieuwe vormen van samenwerken met grond. Eigendom en grond lopen vaker uit elkaar. Bekende pachtvormen worden – mede door een gebrek aan rendement – links en rechts ingehaald.

Het rendement van de huidige pachtvormen staat onder druk, de nieuwe grondsamenwerkingen zijn veelal fiscaal aantrekkelijker, waarbij de jonge boer kansen houdt en de stopper ondernemer kan blijven. In het artikel is beschreven hoe dit fiscaal voordeel kan opleveren voor de stopper en hoe tegelijkertijd de jonge boer de grond kan financieren. In toenemende mate is de reden voor grondsamenwerking fiscaal. De huidige pachtvoren zijn achterhaald, in de afgelopen vijf jaar is de grond flink duurder geworden, met een hogere belastingdruk tot gevolg. De rendementsheffing op privégrond is verhoogd en de belastingdienst kijkt kritischer naar pacht en of er wel of geen privébezit is.

Er zijn ook alternatieve grondsamenwerkingen, waarbij je als boer duurzaamheidstransities kunt bekostigen. Er zijn daar partijen in de markt die grond kopen voor de boer die duurzaam verder wil. Ook daar is aandacht aan besteed.

Tenslotte is nog aandacht besteed aan de Spaar-bv voor de stoppende boer.

Dat er “reuring” is op het gebied van grondsamenwerking is in de praktijk goed te merken, waarbij ook duidelijk wordt dat de praktijkbehoefte heeft aan een stelselherziening van de pacht. Laten we hopen dat het nieuwe kabinet snel mee aan de slag kan gaan.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.