Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De aanhouder wint, ruilverkaveling loont

In Staphorst heeft onlangs een ruilverkaveling plaatsgevonden. En dat jaren nadat een kavelruil bijna rond was, maar toch op het laatst afketste.

Staphorst staat erom bekend dat de grond steeds “opgedeeld” wordt binnen de familie, waardoor er erg kleine percelen ontstaan. Dat dit echter niet altijd zonder slag of stoot gaat en soms tijdelijk achterstallig onderhoud van de grond betekent, staat in Boerderij mooi beschreven in een interview met de familie Bloemert. Het was het wachten waard, zij zijn nu erg blij met een 5x grotere huiskavel.

 Als agri-notaris vind ik kavelruil, dat gebeurt op basis van vrijwilligheid, een mooi instrument voor ruimtelijke ordening. Bij ruilverkaveling ontbreekt de vrijwilligheid waardoor er soms veel meer bezwaren zijn, hetgeen uiteindelijk veel tijd kost en het proces belemmert.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.