Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De grens maakt het verschil

Een Nederlandse boer had een bedrijf met een jongveestal op Nederlandse grond en breidde zijn bedrijf uit met de bouw van een melkveestal op de grens Duitsland-Nederland.

Daarmee viel hij onder het Nederlandse regime voor de wetgeving, waaronder de fosfaatrechten. Totdat hij een paar jaar later het verzoek deed om aangemerkt te worden als Duits bedrijf en daarmee onder het Duitse regiem zou gaan vallen. Op dat moment bleek de melkveestal geheel over de grens in Duitsland te staan en vervielen met terugwerkende kracht zijn fosfaatrechten voor die stal, aldus een recente uitspraak van het College Beroep Bedrijfsleven, zo kunnen we lezen in de Boerderij.

Als agri-notaris vind ik het heel frappant dat ondanks uitgebreid overleg met RVO over deze uitbreiding deze organisatie er dan toch pas jaren later daar ‘per ongeluk’ achter komt dat de stal niet op, maar achter de Nederlandse grens ligt. Je kunt je afvragen hoe dit mogelijk is in deze tijd van alle satellietbeelden!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.