Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Hoe mooi kan het zijn?

Toen ik de column las van Jumelles in De Landeigenaar van maart van dit jaar, herkende ik veel van de verhalen die ik ook te horen krijg.

Natuurlijk is het moeilijk om te beseffen dat de tijd snel gaat en dat je alweer toe bent aan het nadenken over hoe de onroerende zaken naar een volgende generatie overgaan.

In deze column beschrijft Jumelles het vreugdegevoel van het loslaten. De indruk is vaak dat het moeilijk is om afstand te doen van grond. Immers: grond is emotie. Maar in deze column wordt beschreven dat het vreugde kan geven om iets over te dragen aan een volgende generatie en te beseffen dat het in goede handen is gekomen. En wel zo, dat de traditie van de liefde voor bos en natuur behouden blijft binnen de familie.

Deze gedachte kan wellicht ook anderen helpen om te bedenken hoe mooi het kan zijn om wél over te dragen, ook al is er het besef dat de tijd snel vervlogen is. Het is lang niet altijd gemakkelijk om afstand te doen. Als notaris maak ik beide varianten mee: de moeite om afstand te doen in het besef dat een volgende periode is aangebroken, waarbij de tijd van ondernemen niet meer terug zal komen. Maar ook de variant dat er oprecht blijdschap is dat een bedrijf, perceel cultuurgrond of perceel natuurgrond overgedragen kan worden aan een volgende generatie die het fijn vindt dat het eigendom in de familie blijft.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.