Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

De val van het kabinet

Het zal u niet zijn ontgaan: op vrijdag 15 januari 2021 heeft premier Rutte het ontslag van zijn gehele kabinet aan de Koning aangeboden. Ook in de agrarische media zoals Veeteelt is hier aandacht aan besteed.

De vraag is natuurlijk wat dit voor gevolgen zal hebben voor het kabinetsbeleid en dan specifiek voor de landbouw. Het is de gewoonte dat in een periode dat het kabinet demissionair er door de Tweede Kamer een lijst wordt opgesteld met controversiële onderwerpen.

Voor de landbouw is de spannendste zaak de stikstofwet. Deze wet is inmiddels door de Tweede Kamer goedgekeurd. De vraag is of de Eerste Kamer die wet wel controversieel willen verklaren. Als dat wel het geval zou zijn, zou het nog maanden kunnen duren, waardoor de stikstofcrisis blijft voortduren, wat gevolgen heeft voor de woningbouw, de vergunningverlening en de PAS-melders.

Ook in Nieuwe Oogst worden de voor- en nadelen besproken. Het klinkt aantrekkelijk om de nieuwe wetgeving niet door te laten gaan, maar er zaten volgens LTO-bestuurder Elshof ook winstpunten in de nieuwe wetgeving.

Het is duidelijk dat de val van het kabinet weer onzekerheid geeft, naast de jarenlange onzekerheid die er al heerst op – vooral – het gebied van de stikstofwetgeving. Het is te hopen dat er een keer duidelijkheid zal komen.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.