Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Dit jaar nog geen kenniscentrum Bedrijfsovername

Hoewel Minister Carola Schouten voorstander is van een Kenniscentrum Bedrijfsovername, komt dit er niet voor 1 januari 2021, zo blijkt uit dit artikel in Nieuwe Oogst, omdat er nog aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan.

Kenniscentrum Bedrijfsovername moet het onafhankelijke expertisecentrum worden op het gebied van duurzame agrarische bedrijfsovernames. Het bundelt en verspreidt kennis over bedrijfsovernames en helpt op weg naar een succesvolle bedrijfsovername. Het NAJK had het initiatief genomen en ging samen met LTO Nederland naar het Ministerie. Het kabinet kondigde in 2019 al een bedrijfsovername fonds aan, waarmee jonge boeren worden ondersteund om de overname van het bedrijf en innovatie te financieren.

Het NAJK heeft een businessplan opgesteld voor een Kenniscentrum Bedrijfsovername. Er zijn vijf voorwaarden gesteld. Schouten geeft aan dat er nog aanpassingen noodzakelijk zijn om aan de voorwaarden te voldoen. Ze hoopt wel op een zo kort mogelijke termijn het Kenniscentrum Bedrijfsovername te realiseren.

De agri-notaris is vaak de laatste schakel in de stappen tot een bedrijfsovername. Maar de notaris wil graag al in een eerder stadium meedenken en bij het gezin aan tafel zitten om alle aspecten van de overname te bespreken. De VASN wil graag meedenken over dit Kenniscentrum Bedrijfsovername.

 

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.