Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Eerste contouren N(ationale)E(iwit)S(trategie)

Nederland dient zelfvoorzienend te worden in plantaardig eiwit voor menselijke en dierlijke consumptie, aldus minister Schouten in Nieuwe Oogst.

Dit zal via drie sporen worden gerealiseerd. Allereerst wordt ingezet op teelt van eiwitrijke gewassen in Nederland of -via export van kennis- in het buitenland. Als 2e zullen nieuwe eiwitbronnen (algen, bacteriën, zeewier en eendenkroos) worden ontwikkeld. Het 3e spoor is het ‘verwaarden’ van reststromen als slacht- en keukenafval of bietenblad.

Aan de consumentenkant wordt ingezet op een gezonde balans tussen dierlijk en plantaardig eiwit conform de schijf van 5.

Gezien alle reacties onderaan het artikel worden de plannen met de nodige scepsis ontvangen. Net zo min als sprinkhanen zie ik mij zelf als agri-notaris én consument algen eten. De minister wil haar plannen eind 2020 naar de Tweede Kamer sturen. De tijd zal het ons leren!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank R Teunis

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.