Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Geen lening? De overheid springt bij

In een leuk artikel in Melkvee schrijft Wim van Gruisen dat Nederlandse banken graag agrariërs financieren, meer dan in andere Europese landen. Uit 25 Europese onderzoeksrapporten en een studie gedaan in Wageningen is gebleken dat Nederlandse agrarische bedrijven nu gemiddeld 3,5 miljoen waard zijn, maar ook dat verduurzaming als risicovolle financiering wordt bestempeld. Hierdoor zijn er soms problemen voor jonge bedrijfsopvolgers en omschakelende ondernemers om een lening bij de bank te krijgen. “De overheid springt bij, daar waar de bank stopt”, aldus minister Schouten. Dit gebeurt met het Vermogens Versterkend Krediet en het investeringsfonds voor risicodragend kapitaal, dat sinds 2020 beschikbaar is.

Als agri-notaris vond ik het opmerkelijk te lezen dat de agrarische bedrijven in – slechts – 17 jaar tijd 2 miljoen meer waard geworden zijn en dat slechts in 2 tot 7% van de gevallen de financieringsvraag van de boer niet ingevuld kan worden. Dit betekent dat de agrariërs dus goede ondernemers zijn. En dat verdient een pluim!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.