Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Gelijk hebben of gelijk krijgen?

In de grote hoeveelheid zaken met betrekking tot de fosfaatrechter die zijn ingediend bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), is er slechts voor een klein aantal agrarisch ondernemers een positieve uitspraak uitgekomen.

Maar wat blijkt? Het ministerie van Landbouw negeert deze voor boeren positieve uitspraken. Jacoline Kroon haalt in Boerderij een paar gevallen aan. Zij geeft aan dat ze bij LNV iedere keer geen verantwoordelijkheid blijken te nemen. Het enige dat je kunt doen is opnieuw in beroep gaan. Daarnaast wil deze advocaat de voorzienbaarheid – die het CBb bijna standaard aanneemt – laten toetsen door het Europese Hof. Het CBb blijft maar hangen op die voorzienbaarheid, terwijl er volgens haar meer aspecten zijn die bepalen of er sprake is van een fair balance.

Gelijk hebben en gelijk krijgen. Dat zij twee verschillende zaken, zo blijkt maar weer. Het vraagstuk gaat om iets anders: gelijk hebben en geen gelijk krijgen en dat voelt onrechtvaardig. Het is toch vreemd dat het ministerie de uitspraken niet volgt? Als agri-notaris ben ik heel benieuwd naar het vervolg.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.