Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Glyfosaatverbod in pachtcontract mogelijk onder voorwaarden

De Centrale Grondkamer heeft vorige week in een drietal zaken geconstateerd dat een glyfosaatverbod in liberale pachtovereenkomsten voor een periode tussen de 1 en 6 jaar mag.

Maar dan moet wel het uiteindelijke (financiële) risico – als er geen alternatief is – voor rekening van verpachter komen. Dit is een bevestiging van de “heersende leer” die al voor 1-jarige liberale pachtcontracten gold. Hoe dit exact geformuleerd moet worden in het pachtcontract staat vermeld in de Landeigenaar.

Als agri-notaris vind ik het fijn dat hier duidelijkheid over is voor langdurige liberale pachtovereenkomsten. Op zich is het logisch dat bij de verpachter het (financiële) risico ligt, indien hij de pachter verbiedt van bepaalde onkruidverdelgers gebruik te maken. Het spreekt voor zich dat als er een alternatief middel is de pachter dit wel dient in te zetten.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.