Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Glyfosaatverbod pachtgrond niet mogelijk

Demissionair minister Schouten heeft aangegeven aan de Tweede Kamer dat het openbreken van langdurige pachtcontracten om daarin éénzijdig een verbod voor het middel glyfosaat op te nemen voor de 61.000 hectare die Rijksvastgoed verpacht, niet mogelijk is. Wel gaat zij in gesprek met pachters hoe dit middel beperkter ingezet kan worden op overheidsgronden.

Dit is in lijn met de uitspraak van de grondkamer in een vergelijkbare zaak waarbij de Provincie Noord-Holland tegen pachters een procedure had aangespannen, maar dan voor pachtcontracten voor een periode van maximaal 6 jaar.

De argumenten waarom een dergelijke verbod niet mogelijk is kunt u teruglezen in een bijdrage van René Bouwmeester en Tienke Wouda, beide artikelen vindt u in Nieuwe Oogst.

Hier worden duidelijk grenzen gesteld aan de invloed van de overheid om éénzijdig maatregelen op te leggen middels het privaatrecht. Als agri-notaris denk ik dat dit juist is.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.