Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Grootste stikstofbron buiten beeld

In een uiterst kritisch artikel in Staf wordt gesteld dat de stikstof vanuit de lucht een kleinere vervuiler is dan de stikstofaanvoer vanuit de bodem. De aanvoer via de lucht is goed voor 22,5 kg per hectare per jaar en wordt met name veroorzaakt door de landbouw , industrie en logistiek.

Echter de natuur stapelt in de bodem zelf veel stikstof. Deze komt vrij door wijziging waterhuishouding, waterwinning en -onttrekking, kappen natuur en omvormen van natuur. Dit is nooit echt onderzocht en wordt geschat 30-250 kg per hectare per jaar. In het artikel wordt de vraag gesteld waarom dit niet meegenomen wordt als onderdeel van de stikstofproblematiek.

Als agri-notaris vind ik dat alles meegewogen dient te worden. Bestrijding van iets wat wellicht het kleinste probleem is met alle impact van dien, heeft niet zoveel zin als een veel groter probleem buiten beschouwing wordt gelaten.    

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.