Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Halvering aantal boeren?

De actiegroep FDC overweegt een juridische procedure, aldus Melkvee. De basis hiervoor vormt de analyse van agrarisch advocate Franca Damen over de Crisis- en Herstelwet. Deze geeft gemeenten, waterschappen en provincies de mogelijkheid boeren te onteigen en reductiemaatregelen op te leggen, maar ook al verleende vergunningen af te nemen. De regeling geldt nu voor Gelderland, Brabant en Limburg. Hierdoor kan het aantal boeren volgens de actiegroep eenvoudig gehalveerd worden. Daarnaast wil zij de spoedwet stikstofaanpak toetsen bij de rechter omdat dit indruist tegen de Europese richtlijnen.

FDC is de laatste tijd veel in actie. Op zich vind ik het als agri-notaris goed om een tegengeluid te laten horen en alert te blijven. Dreigen met een procedure kan zinvol zijn om een overlegsituatie te creëren. Een procedure zelf beslaat meestal enkele jaren, tenzij het een kort geding is. Echter is niet elke zaak daarvoor geschikt.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Rick Keus Fotografie

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.