Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Hoe gaat het nu écht met de boeren?

In de vakbladen voor de boeren lees je veel over de economische factoren, over de stikstofproblematiek, en andere zakelijke onderwerpen, maar eigenlijk maar weinig over de mentale gezondheid van de boeren.

In een interview met Johan Weerkamp, mediator en psychosociaal therapeut, in Boerderij geeft hij aan dat het tijd is voor een groot en gedegen onderzoek naar de mentale gezondheid van boeren en boerinnen.

Boeren praten soepel over het bedrijf, maar niet over zichzelf en hun mentale gezondheid. Carola Schouten heeft in 2018 een onderzoek toegezegd, maar dat onderzoek is niet verder doorgezet.

Volgens de heer Weerkamp kent het boerenberoep een aantal specifieke kenmerkten, die bij de hulpverlening niet zo goed in beeld zijn, waardoor er geen klik is en adviezen niet aanslaan. Dit komt vooral door de dominante aanwezigheid van het bedrijf, het bedrijf neemt vaak een belangrijke plaats in. Alle ogen zijn gericht op het bedrijf en als je dat als hulpverlener niet begrijpt, kun je iemand met problemen niet goed helpen. Een voorbeeld is de bedrijfsopvolging, dat is een complex proces, waarbij niet alleen de rol van de opvolger belangrijk is, maar ook de rol van de andere kinderen, die financieel minder bedeeld zullen worden. Praten over dit soort zaken is moeilijk en dat moet je leren, en daar komt het niet altijd van. De kinderen groeien wel heel vrij op, maar aandacht voor de ontwikkeling van het mentaliserend vermogen is er veel minder.

Ook ik merk in de praktijk hoe moeilijk het soms is om over bepaalde processen te praten. Veelal adviseer ik een familiebespreking, waarbij ieder de kans krijgt om zijn of haar verhaal te kunnen vertellen. Wellicht is het dan ook mogelijk om erkenning te krijgen voor elkaars positie in het gezin of het bedrijf. Ik herken dan ook veel in hetgeen hier beschreven wordt. Tijd dat er aandacht aan besteed zal gaan worden.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.