Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Hoe reëel zijn de doelen in de Stikstofwet?

Een uitgebreid artikel van Nieuwe Oogst geeft in kijkje in de keuken over het kat- en muisspel wat de laatste weken gespeeld is in de politiek om de stikstofwet er door te krijgen. Ook in Boerderij wordt over het politieke akkoord geschreven. Belangrijk voor de boeren is dat piekbelasters in Natura2000- gebieden in plaats van het thans geldende beroepsverbod nu een aanbod tot verplaatsing krijgen, mits ze daar emissiearm bouwen.
Wettelijk wordt geregeld dat legalisering van de PAS melders plaatsvindt. Ook worden de te behalen reductiepercentages met tussentijdse evaluatiemomenten (in 2025) in de wet opgenomen, waarbij de boeren – zoals zij zelf graag wilden – zelf aan de knoppen mogen draaien om deze reductie te behalen.

Als agri-notaris denk ik dat de boeren, maar ook de overheid, voor een enorme taak staan. De vraag is of zij het beoogde doel gaan bereiken en op welke wijze. Ik sta niet graag in hun schoenen!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.