Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Informele pacht

Als je een willekeurige burger vraagt wat pacht is, dan zullen er allerlei varianten langs kunnen komen, van huur van grond tot grondgebruikersverklaring en van alles ertussenin.

In de column van Nico Bouwman in Nieuwe Oogst worden verschillende varianten duidelijk beschreven.

Het pachtrecht sluit al lange tijd niet meer aan bij de praktijk. Ongeveer dertig procent van het totale pachtareaal is niet bij de grondkamer aangemeld en daardoor onttrokken aan de formele regelgeving.

Meestal gaat het op basis van vertrouwen goed, maar als het niet goed gaat, dan komen er rechtszaken en die kunnen wel eens vervelend worden voor één van de partijen.

De les die men hieruit kan leren is dat er niet voor niets wetgeving is, waarin het verschil is vastgelegd tussen de verschillende vormen van pacht. Deze regels moeten gevolgd worden. Pacht is pacht, ook al noem je het huur, ruil of grondgebruikersverklaring.

Als agri-notaris valt het mij ook op dat veel overeenkomsten worden gesloten op basis van vertrouwen. Heel fijn dat er vertrouwen is in elkaar, maar uiteindelijk zijn er niet voor niets regels opgenomen in de wet over pacht. Daar wijs ik dan ook altijd op, om achteraf teleurstellingen te voorkomen.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.