Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Interview hoogleraar virologie van der Pol

In Nieuwe Oogst vindt u een zeer lezenswaardig interview met hoogleraar virologie Wim van der Poel.

Hij vertelt in het interview niet verrast te zijn door de pandemie, waar we nu in zitten. Er wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar hoe bepaalde virussen zich ontwikkelen. Ook wordt er al langere tijd gewaarschuwd voor dergelijke epidemieën. Wel verrast hem de besmettelijkheid en de impact van Covid-19.

In deze bijzondere tijd wordt er volop onderzoek gedaan, onder andere door Wageningen University & Research. Hoe ontstaan dergelijke pandemieën, hoe verspreiden virussen zich. Wim van der Poel is van mening dat een pandemie niet te voorkomen is, maar wel beter te beheersen.

Door onderzoekers wordt onder meer gekeken naar de invloed van klimaatverandering en naar de manier waarop dieren worden gehouden. Van der Poel pleit voor een overgang naar een duurzamere en circulaire landbouw. Let wel, hij noemt dit niet een probleem van alleen de landbouw; de hele samenleving is verantwoordelijk. Er is lef nodig om hierin een structurele verandering te brengen.

We leven in een moeilijke tijd, waarin iedereen direct of indirect met Covid-19 te maken heeft. Het is altijd erg gemakkelijk om beschuldigend naar een bepaalde groep te wijzen. Gelukkig stelt Van der Poel dat onze samenleving, wereldwijd en als geheel, moet komen tot verandering.

Diana Riemersma

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, kandidaat notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Notariskantoor Nicolai te Balk.