Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Is het veiliger de stallen potdicht te houden?

Hoogleraar Heederik van de faculteit diergeneeskunde in Utrecht doet in Boerderij suggesties hoe risico’s op uitbraken in de veesector kunnen worden beperkt. Het coronavirus is via o.a. exotische dieren die op markten in China in contact kwamen met varkens en pluimvee verspreid. Hij maakt zich ernstige zorgen dat over deze vrij eenvoudige wijze van verspreiding. In Nederland zie je een omslag naar verbetering van dierenwelzijn door vrije uitloop en biologische landbouw. Op deze manier wordt besmetting door bijvoorbeeld wilde eenden van pluimvee groter. Een duivels dilemma: Stallen potdicht maken is een remedie, maar bevordert het dierlijk welzijn niet.

Een oplossing om verspreiding van en besmetting door virussen te voorkomen is uitermate lastig. Het menselijk gedrag speelt daarin een grote rol. Denk aan het reisgedrag van mensen en het bestaan van steden waarin miljoenen mensen dicht op elkaar leven. Hierdoor zie je hoe kwetsbaar onze samenleving vandaag de dag is. Als agri-notaris, wonend op het platteland met veel ruimte om mij heen, ben ik maar weer een gelukkig mens!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Koch Studios

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.