Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Ja, ik word boer

In Nieuwe Oogst een artikel van de hand van Martijn van Rossum over de trend van afname van het aantal boeren en tuinders. Ook in België is tussen 1980 en 2019 twee derde van het aantal landbouwbedrijven verdwenen en nam de werkgelegenheid in de sector af met 62%. Beoogd opvolgers zien in dat het in Nederland moeilijk is om ondernemer in de landbouw te zijn. Volgens Van Rossum begint het met een gezonde sector met toekomstperspectief. Niet een die is overgeleverd aan de tucht van de markt met de bekende ‘race to the bottom’. Niet een die is overgeleverd aan steeds wisselend overheidsbeleid. En ook niet een waarin je er een bedrijfstak of een baan buiten de deur bij moet hebben om te overleven.

Een geluid dat ik in mijn praktijk als agri-notaris ook vaak hoor. Onzekerheid over de toekomst en het heden geeft veel onrust voor opvolgingsplanning in de sector.

Gea Bijlsma

maakt deel uit van het redactieteam van agrinotaris.nl. Mr G. (Gea) Bijlsma, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer bij Notariskantoor Oosterhesselen.