Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Kabinet, koester uw agrifoodcluster

De stikstofcrisis houdt de gemoederen in ons land al een hele tijd bezig. De politiek probeert op allerlei manieren met oplossingen te komen, die – zo lijkt het – vooral in inkrimping van de landbouw worden gezocht.

De schrijvers van het artikel in Nieuwe Oogst roepen op om vooral niet de waarde van de Nederlandse landbouw uit het oog te verliezen.

Er wordt een vergelijking gemaakt met Tata Steel. Een flinke vervuiler, maar belangrijk voor Nederland, volgens D66. Het bedrijf levert banen, innovatie, een kleinere ecologische voetafdruk dan elders in de wereld, en zorgt dat onze regio voor de productie van staal niet afhankelijk is van andere gebieden.

Datzelfde geldt ook voor de Nederlandse landbouw, het Nederlandse agrifoodcluster. De politieke partijen lijken dit echter niet te erkennen, aldus de schrijvers van dit opiniestuk.

En dat is jammer. De Nederlandse landbouw is belangrijk – wereldwijd – voor voeding en ecologie. De landbouw draagt bij aan innovatie, ook op het gebied van van landbouw afgeleide sectoren. Door domweg voor inkrimping van de landbouw te kiezen, ontstaat er kapitaalvernietiging.

Er zullen keuzes moeten worden gemaakt door het nieuwe kabinet, goed beargumenteerde keuzes, wie mag nog vervuilen en wie niet, en waarom.

De stikstofproblematiek zorgt voor veel onzekerheid in de bedrijfsvoering van boeren. Uw agri-notaris volgt ook deze ontwikkelingen op de voet, en is graag bereid met u mee te denken.

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.