Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

“Landjepik” door de overheid?

Het kabinet heeft plannen klaarliggen om honderden boeren te onteigenen om zo de stikstofuitstoot snel naar beneden te krijgen.

Dit blijkt uit dit artikel bij NOS.nl dat verwijst naar NRC, dat documenten daarover heeft ingezien.

Het gaat daarbij om twee plannen: een plan dat de overheid productierechten opkoopt en aan de markt onttrekt en een plan om ook de grond van boeren op te kopen en om te vorm voor duurzamere landbouw. Er is kennelijk nog niets besloten, maar de kans is groot dat de plannen in de formatie aan bod zullen komen. Om de ambities wat betreft infrastructuur en de bouw van woningen waar te kunnen maken, moeten er meer maatregelen genomen worden om uitstoot terug te dringen.

Voor de vrijwillige uitkoopregeling bij varkenshouders hebben zich minder varkenshouder gemeld dan was verwacht. Daarom moeten er andere maatregelen worden genomen.

LTO Nederland waarschuwt voor het “landjepik”, zo blijkt uit dit artikel in Nieuwe Oogst. LTO is principieel tegen dwang – geen landjepik bij boeren! Bovendien gaat dwang ook praktisch niet werken. Onteigeningsprocedures duren véle jaren. LTO geeft aan dat, als er een grondfonds komt, dat dan de grond in dat fonds in boeren hand moet blijven. LTO is van mening dat de bestemming van de grond agrarisch moet blijven en dat het niet automatisch zo kan zijn dat landbouwgrond wordt omgezet naar natuur en zal worden afgewaardeerd. LTO waarschuwt dat bij alle regelingen het doel niet uit het oog verloren moet worden, namelijk de reductie van stikstofdepositie op Natura 2000-gebieden en niet anders.

Door corona is het laatste anderhalve jaar de aandacht voor de stikstofproblematiek wat minder geworden, maar de focus is weer helemaal terug: de boeren moeten het stikstofprobleem oplossen om meer woningen en meer infrastructuur mogelijk te maken. Van de verhalen die ik hoor van de agrarisch ondernemers word ik niet altijd vrolijk: waarom steeds die aandacht op de boeren, en waarom mogen bepaalde evenementen (met een maatschappelijk belang?) wel doorgaan? En heel eerlijk gezegd kan ik het wel begrijpen: Is het soms niet meten met twee maten?

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.