Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Meewerkende partner? Leg afspraken goed vast!

Niet alleen praten over de positie van de meewerkende partner op het bedrijf is belangrijk, maar ook het notarieel vastleggen.

De positie van vrouwen is niet altijd goed geregeld, zo erkent ook de voorzitter van de LTO-vakgroep Vrouw en Bedrijf, zo blijkt uit dit artikel in Boerderij. Vaak heeft de vrouw (eerst) ook nog een eigen baan en werkt ze af en toe thuis mee. Maar veelal werkt ze steeds meer mee op het bedrijf. En dan is de vraag op welke manier dit geregeld/beloond moet worden. LTO geeft in het kader van het project “Meewerkend Partner” informatieavonden en workshops.

De gesprekken gaan niet alleen over de zakelijke aspecten, maar ook over de emotionele aspecten. De ondernemers wil bij een echtscheiding zijn onderneming niet voor een deel kwijt raken, maar de partner moet ook niet met lege handen komen te staan. Belangrijk hierbij is dat de partners zaken niet voor elkaar gaan invullen, maar alles goed bespreken. En vervolgens alles goed notarieel vastleggen en dat periodiek evalueren of de vastgelegde afspraken nog overeen omen met de bedoelingen.

Dit is voor mij als agri-notaris een artikel met herkenbare situaties. Als partners komen voor een man-vrouw-maatschap, (wijziging van) huwelijksvoorwaarden of testamenten, is het van groot belang om eerst te luisteren naar de verhalen, wensen maar ook angsten van beide partners. Vervolgens is het zaak om de zakelijke afspraken goed notarieel vast te leggen en dit vervolgens ook in heldere taal duidelijk uit te leggen. Altijd weer een mooie uitdaging.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.