Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Naar een nieuw mestbeleid

Er wordt in Den Haag nagedacht over een nieuw – verbeterd, zo u wilt – mestbeleid. En niet alleen door politiek Dan Haag ook belangenbehartigers meldden zich.

De Afrekenbare Stoffen Balans (ASB), zeg maar Minas 2.0, is een term die veel genoemd wordt. Bedoeld wordt meer mest op eigen grond als daar bewezen meer productie uit voortkomt. Zo worden efficiënt werkende bedrijven beloond.

Dat lijkt mooi. Maar is het dat ook?

Er zijn nieuwe technieken nodig om dit systeem goed te laten functioneren. En de vraag is of dit op korte termijn te realiseren is.

Dier- en fosfaatrechten zouden in de toekomst niet meer nodig zijn door de toepassing van ASB. De sturing vindt plaats vis de mest-afzetkant. Maar ook dit zal op korte termijn nog niet zo makkelijk zijn.

Het is belangrijk dat deskundigen niet alleen naar het mestgebruik kijken. Als voorbeeld worden de pluimvee- en varkenssector genoemd, waar mestafzet en aantal dieren al niet meer met elkaar verbonden zijn.

“Behoud het goede, verbeter was minder geslaagd is in de Mestwet. Trek lering uit de pluimvee- en varkenssector,” is de boodschap, aldus Boerderij.

Diana Riemersma

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.