Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Nieuwe “toeslagen”- affaires, maar nu in de landbouw?

Iedereen heeft in de laatste maanden wel meegekregen wat er fout is gegaan in de toeslagen voor de kinderopvang, de reden waarom we nu een demissionair kabinet hebben.

In een artikel in De Gelderlander van 29 januari 2021 wordt geschreven over een artikel in het Nederlands Juristenblad, waarbij teruggekeken wordt naar de toeslagenaffaire en de rol van de rechtspraak daarin. Van Ettekoven wijst erop dat er ook in andere gevallen regels en wetten zijn gemaakt die tot structurele problemen zorgen. Hij noemt onder meer het fosfaatrechtenstelstel.

Bij de toewijzing van fosfaatrechten is veel misgegaan, waardoor duizenden boeren minder rechten kregen dan waar ze recht op dachten te hebben. Veel boeren spanden een rechtszaak aan, maar vrijwel altijd kregen/krijgen de boeren geen gelijk. Net als bij de toeslagenaffaire heeft de wetgever geen oog gehad voor individuele knelgevallen.

Wellicht is er hoop voor deze boeren, door in nieuwe rechtszaken te wijzen op deze gelijkenis. Er is veel fout gegaan bij de fosfaatrechten, de minister heeft vooral gefaald door rigide op te treden. Het individuele belang wordt nergens meegewogen. Volgens agrarisch recht advocaten gaat het bij de boeren om nog meer schade dan bij de toeslagen. Is er dan toch nog hoop?

Maar dat is nog niet alles. Volgens een artikel in Nieuwe Oogst is er ook vrees voor een nieuwe toeslagenaffaire bij NVWA, de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

De NVWA is al vanaf de oprichting in 2012 een Haags pijndossier. Het disfunctioneren van de dienst kwam onder meer aan het licht door de I&R-affaire en het Fipronil-schandaal. Volgens Tweede Kamer leden geven de bevindingen een ontluisterend beeld van het disfunctioneren van de dienst. Er wordt geklaagd over het feit dat veel deskundige kennis verdwijnt. Zou het wellicht beter zijn om de dienst weer op te splitsen? Minister Schouten heeft een stapsgewijze aanpak ingezet om de problemen te verhelpen. Zou het mogelijk zijn om de menselijke maat te laten terugkomen bij de NVWA?

Zou het dan toch mogelijk zijn om weer meer aandacht te krijgen voor de menselijke maat? Ook ik merk in de praktijk de frustratie bij de agrarisch ondernemers, zoals we ook de frustratie zagen bij de ouders die de dupe waren bij de toeslagenaffaire in de kinderopvang.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.