Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Onteigening voor natuur paardenmiddel

In NOS Nieuwsuur zien en lezen we hoe de rechter-commissaris met een delegatie het bedrijf van boer Hogendoorn in de Krimpenerwaard komt inspecteren in verband met voorgenomen onteigening. Het agrarisch bedrijf – waar inmiddels de 4e generatie van de familie op zit – maakt onderdeel uit van 2.200 hectare dat wordt teruggeven aan de natuur. ‘Dit is emotioneel heel zwaar en verdrietig voor boeren en hun gezinnen’ aldus Hogendoorn. ‘Het is toch je levenswerk’. Hij sluit niet uit dat onteigening meer ingezet zal worden voor het terugdringen van het stikstofprobleem. Daar waar de politiek eerst tegen was, zie je nu een kentering.

Onteigening wordt als unfair ervaren. Ook al is er een faire prijs, de emotie van het ‘afpakken van het familiebedrijf’ wordt zeker als emotioneel zeer zwaar ervaren. Hierbij dient uitgebreid stil te worden gestaan bij een dergelijk proces. Ook heb ik wel meegemaakt dat, bij gebrek aan een opvolger, een boer het ook wel een uitkomst vond dat hij voor onteigening in aanmerking kwam. Ook hier geldt dat elk geval op zich staat.

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.