Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Onzekerheid bij emissie-arme stallen

Veel boeren worstelen met de stikstofproblematiek. De stikstof uitstoot moet naar beneden. Maar hoe doe je dat?

Een mogelijke oplossing is: het bouwen van emissie-arme stallen. De overheid moedigt boeren ook aan om dergelijke stallen te bouwen, bijvoorbeeld door het geven van subsidies. Doordat deze emissie-arme stallen minder stikstofuitstoot met zich meebrengen kan een veehouder zelfs nog uitbreiden: meer vee met dezelfde uitstoot. Toch blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit dat de beperking van stikstof veel minder groot is dan tot nu toe werd aangenomen. U leest hierover bij de NOS.

Dit nieuwe onderzoek brengt veel onzekerheid met zich mee. Er lopen al verschillende rechtszaken waarin de twijfel over de uitstoot van stikstof bij emissie-arme stallen een rol speelt. Wat zal daarvan de conclusie zijn?

LTO is bezorgd. Immers, veel boeren gaan af op wat door de overheid wordt aangedragen en is goedgekeurd. Daarbij zijn grote bedragen geïnvesteerd. Er moet dan ook zekerheid geboden worden, wat nu niet het geval lijkt te zijn.

Het Ministerie van Natuur en Stikstof laat weten te werken aan een lijst met emissie-arme staltechnieken.

Ook als agri-notaris merk ik de onzekerheid bij veel agrarische ondernemers: welke kant gaat het op? Wel of niet investeren? En waarin? Het zijn lastige keuzes als er geen zekerheid is.

Diana Riemersma

Diana Riemersma

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr D. (Diana) Riemersma, notaris met specialismen onroerende zaken- en agrarisch recht bij Riemersma Notariaat te Balk.