Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Opkoopregeling boeren “weggegooid geld”?

De stikstofwetgeving houdt politiek Den Haag en de agrarisch ondernemer al tijden bezig. De nieuwe stikstofminister Christianne van der Wal wil met haar regeling boeren die vroeg stoppen extra geld geven. Als boeren te lang wachten, is er kans dat er onteigend gaat worden. Maar is dat een goede regeling?

Uit dit artikel uit De Gelderlander blijkt dat zowel agrariërs en milieuactivisten forse kritiek hebben op de regeling.

Volgens de voorman van Agractie is het benoemen van onteigening desastreus voor het overleg met de boeren. In het coalitieakkoord is juist opgenomen dat het de bedoeling is om in gesprek te gaan. Het geloof dat innovatie iets kan oplossen is helaas helemaal weg in Den haag, terwijl er juist onderzoeken zijn gedaan dat dit een veel goedkopere oplossing kan zijn om stikstof te reduceren.

Ook MOB (Mobilisation for the Environment) is het niet eens met de plannen van de minister. De heer Vollenbroek van gemelde organisatie geeft aan dat de boeren een goede prijs moeten krijgen bij uitkoop.

Volgens LTO is alleen rammelen met een grote zak geld niet genoeg. De uitkoopregelingen zijn voor veel boeren nog niet interessant, vanwege de velen randvoorwaarden.

In het artikel wordt ook een voorbeeld genoemd, waarbij een boer met 13.000 kippen stopt, maar een boer met 1.900 kalveren blijft. De kippenboer heeft geen opvolgers en de regeling komt voor hem op een goed moment: het is tijd om rustiger aan te doen en dat kan zo’n regeling wel goed helpen.

De verhalen over de nieuwe stikstofwetgeving worden ook bij mij aan tafel verteld: onzekerheid, onbegrip, woede, teleurstelling, de emoties wisselen elkaar af. Het zou fijn zijn als er duidelijkheid komt.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.