Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Opkoopregeling kalverhouderijen overtekend

Voor deze opkoopregeling heeft de provincie Gelderland 20 miljoen beschikbaar gesteld. Rond het natuurgebied De Veluwe hebben zich ruim 100 kalverhouders gemeld, terwijl uitkopen van 1 veehouder ruim 1 miljoen kost.

Stikstofproblematiek, aangescherpte milieuregels en geen opvolger in de familie spelen een rol. Ook de coronacrisis waardoor de vraag naar kalfsvlees is weggevallen draagt daaraan bij aldus de NOS. Bijzonder is dat dergelijke boeren elders in Nederland weer met een kalverhouderij mogen beginnen. Dit in tegenstelling tot de ook nog lopende landelijke regeling voor melkveehouders, waarbij een beroepsverbod voor de stopper geldt.

Als agri-notaris heb ik moeite met het beroepsverbod, maar ik begrijp het wel. Is het mogelijk om de agrarische bedrijven voor Nederland te behouden met het oog op natuur en milieu? Een duivels dilemma!

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.