Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Pachter moet beter beschermd worden en duurzaamheid vergroot

Dat zijn de aanbevelingen van de pachtspecialisten Bruil en Valk, beiden niet onbekend in de wereld van de pacht, waarin minister Schouten zich kan vinden.

Zij is bezig met een nieuw pachtbeleid dat langdurige pacht en duurzaam grondgebruik moet stimuleren. Daarbij gaat zij ervanuit dat een pachter voor een langere pachtperiode een hogere pachtprijs over heeft en dat duurzaam grondgebruik bij dan door de langere periode veel meer van belang is voor de pachter dan zoals nu, waarbij vaak sprake is van kortdurende pacht tegen een hoge pacht.

Bruil verwacht dat er eind van het jaar een voorstel van de minister is. De bal ligt nu bij haar, aldus Vee en gewas nr 21/10-10-2020.

Pacht blijft in Nederland een lastig onderwerp. Pachters willen zekerheid op lange termijn voor de continuïteit van hun bedrijf, de verpachter wil een redelijk rendement en niet geconfronteerd worden met een pachter met een ijzersterk voorkeursrecht. Gezien het feit dat het nu al jaren duurt en witte rook ver weg lijkt, zou het toe te juichen zijn als de minister nu eens knopen doorhakt en met een gewogen pachtbeleid komt.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.