Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Particulier kan weer grond van overheid kopen

De laatste jaren was een veel gehoorde klacht dat een particulier vaak achter het net viste, omdat de overheid bijvoorbeeld de grond alweer aan een natuurbeheerorganisatie had verkocht.

De hoogste rechter heeft in het ‘Didam-arrest’ vorig jaar besloten dat de overheid iedereen gelijke kansen moet bieden om grond te kopen. Dit betekent niet dat er altijd sprake moet zijn van openbare verkoop, maar wel dat het aangekondigd, transparant en gemotiveerd gebeurt, zo kunnen wij lezen in De Landeigenaar.

 Het (agri-)notariaat heeft er opnieuw een controlerende taak bij. We zullen moeten checken of de overheid zich aan deze spelregels houdt, niet alleen bij verkoop van bouwkavels door bijvoorbeeld de gemeente, maar ook bij overdracht van stukjes tuingrond of uitgifte in erfpacht. Doet de notaris dat niet en zou blijken dat de gemeente zich niet aan de spelregels heeft gehouden dan is de akte nietig en is de koper nooit eigenaar geworden. Ik hoop dat de exacte spelregels snel duidelijk worden, zodat het notariaat ook weet waarop ze moeten controleren!

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.