Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Politiek komt dichter bij het boerenerf te staan

Premier Rutte gaf onlangs aan dat voor de aanpak van klimaat en stikstof een derde grote verbouwing van Nederland nodig is.

Eerdere grote verbouwingen waren het Marshallplan en de modernisering van de landbouw op basis van het plan van Sicco Mansholt. In Nieuwe Oogst merkt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak op, dat het van groot belang is, dat boeren en tuinders in dat proces aan de onderhandelingstafel zitten.

Van der Tak wil dat boeren de tijd en ruimte krijgen om te innoveren, extensiveren en verbreden. Hij hoopt dat de stikstofmiljarden op het boerenerf terecht komen. Uit de eerste ontmoetingen met de ministers Staghouwer (LNV) en Van der Wal (Natuur en Stikstof) merkt hij dat ze meer oog hebben voor de resultaten die boeren en tuinders in de praktijk behalen.

Van der Tak heeft gelijk dat het belangrijk is om als agrarische sector aan de gesprektafel te zitten bij het bepalen van het klimaat- en stikstofbeleid. Als je niet deelneemt is de kans reëel dat de stikstofruimte en stikstofmiljarden elders terecht komen.

Marco Lenderink

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr M. (Marco) Lenderink, notaris en mediator. Ondernemer in Haaksbergen. Secretaris van de stichting Vrienden van Zorgboerderij Erve Meyerinkbroek.