Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Registratiedatum KvK essentieel bij verkoop bedrijf of wijziging bedrijfsvorm

Wanneer van het agrarisch bedrijf het KvK-nummer wijzigt, ziet RVO dit als een bedrijfsoverdracht.

Dit heeft gevolgen voor de uitbetaling van bedrijfstoeslag en betalingsrechten. Wijziging is niet alleen aan de orde bij verkoop, maar ook bijvoorbeeld bij omzetting van de 1-manszaak in een maatschap. Voor RVO geldt niet de fiscale datum, maar het tijdstip van de daadwerkelijke overgang van de exploitatie. De cruciale datum is 15 mei. Belangrijk is dat dan bij de KvK het ‘oude’ bedrijf nog staat ingeschreven én zowel het oude als nieuwe bedrijf als actief landbouwer staat geregistreerd, zo valt te lezen in een uitgebreid artikel in Melkvee. Anders loop je het risico dat RVO uitbetaling weigert.

Als agri-notaris weten we hoe belangrijk een registratiedatum in dit verband is. Bij de bedrijfsoverdracht is het goed dit tijdig met partijen te communiceren, zodat daar geen risico’s worden gelopen. Mocht je vragen hebben dan kan je uiteraard altijd met een agri-notaris contact opnemen. Daar zijn ze voor!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Koch Studios

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.