Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Schouten presenteert Stikstofwet

Minister Schouten heeft deze week haar nieuwe plannen gepresenteerd. Het kabinet legt wettelijk vast dat de natuur herstelt en uitstoot en neerslag van stikstof dalen.

Volgens minister Schouten ligt in een sterkte natuur een groot deel van de oplossing van het stikstofprobleem. Het credo is eerst stikstofruimte winnen, pas dan weer beperkt uitgeven, zodat er ruimte komt om bouwprojecten door te kunnen laten gaan.

De bedoeling is dat de stikstofuitstoot in 2030 met 26 procent zal zijn verminderd. Hoewel er eerder kritiek kwam op dit percentage, gaf een woordvoerder van het ministerie aan dat een hoger percentage lastig haalbaar is.

In ieder geval geeft de minister ook aan dat zij geld wil uittrekken om de bouw uit het slop te trekken.

Een nieuw hoofdstuk in het langlopende stikstofdossier. Het is natuurlijk de vraag hoe dit wetsvoorstel zal vallen in de Tweede en Eerste Kamer. Als agri-notarissen blijven we dit met veel belangstelling volgen.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Patrick Herzberg

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.