Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstof en de formatie

Het is eenieder bekend. We zijn al meer dan zeven maanden verder na de verkiezingen en er is nog geen nieuw kabinet. Maar de onderhandelaars van de vier formerende partijen zijn de afgelopen dagen weer bij elkaar gekomen om de grootste problemen te bespreken.

Een van die problemen is stikstof. Veel is stilgelegd omdat de natuur niet verder mag worden aangetast. Tijdens de onderhandelingen blijken de partijen bereid oude standpunten los te laten, zo blijkt uit het nieuws op nos.nl.

Voor “boerenpartij” CDA was onteigening van landbouwgrond lange tijd onbespreekbaar. In juli jl. nog heeft de CDA-fractie een toekomstvisie gepresenteerd, waarin was opgenomen dat ze tegen gedwongen onteigening van landbouwgrond zijn. Thans blijkt dat deze partij onteigening niet meer helemaal uitsluit. Daarentegen heeft D66 aangegeven dat de halvering van de veestapel geen doel op zich meer, en de partijen zijn bereid meer geld uit te geven om het probleem op te lossen.

De stikstofwet die er ligt is niet meer voldoende, er moet meer gebeuren, om te voorkomen dat zaken verder vast lopen.

Lto vreest een eenzijdige focus op onteigening en waarschuwt dat juridisch alles uit de kast zal worden gehaald om voor vertraging. De oplossing zit wat betreft CDA in het verplaatsen of verkleinen van boerenbedrijven. Ook uitkopen is een optie, waarbij er sprake moet zijn van een goede opkoopregeling.

Als agri-notaris ben ik heel benieuwd wat het gaat worden. De vrees van de agrarisch ondernemer is dat het vooral bij de boeren gelegd zal worden om het probleem op te lossen terwijl stikstof ook wordt uitgestoten door industrie, luchtvaart en de bouw. Laten we hopen dat de lasten eerlijk verdeeld zullen gaan worden.

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.