Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofdebacle: Haagse soap

De messen tussen de boeren en overheid zijn al enige weken geslepen over de voorgenomen stikstofplannen.

Daar komt nu ook nog een interne strijd tussen twee ministeries bij, zo kunnen we lezen in deze zeer verhelderende artikelen van Melkvee en NRC.

LNV gaat voor een reductie van 40 Kton en voor de duurste oplossing (34,2 miljard), terwijl 11.200 veehouderijen moeten stoppen. Via opgevraagde stukken door o.a. kamerlid Van der Plas is inmiddels duidelijk dat het departement van Financiën hele andere berekeningen heeft gemaakt. Op basis van een reductie van 23,5 ton – wat voldoende zou zijn om de norm te halen – zouden 5.300 veehouders hun bedrijf moeten beëindigen. De kosten zijn beduidend lager 10,4 miljard.

Bij Financiën is sprake van een gerichte uitkoop van agrarische bedrijven. Bij LNV wordt de pijn over alle boeren verdeeld. In beide gevallen blijft het overigens een kaalslag.
In Boerderij staat vermeld dat bemiddelaar Remkes de eerste uitnodigingen voor een gesprek over de stikstofreductie heeft verstuurd. Onder andere LTO, Agractie, Farmers Defence Force en Agrarisch jongerencontact hebben hierop in eerste instantie al negatief gereageerd.

Als agri-notaris geniet ik dagelijks van de Dwingelose heide én alle koeien in de wei. Ik ben van mening dat de overheid zelf door de Europese regels zo strikt verwoord te hebben in het Nederlandse landbouwbeleid, zichzelf in deze penibele positie heeft gemanoeuvreerd. Dat er wat moet gebeuren is niet nieuw, dat weten we al jaren. Er zal een goede balans tussen agrarisch ondernemen en natuur moeten worden gevonden, wat een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons allen is. Dit betekent samen de schouders eronder om tot een oplossing komen, ook de grootvervuilers in de vliegtuig- en zware industrie. Het vrachtverkeer en de autobezitter mogen daarbij niet vergeten worden! En misschien moeten we terug naar Brussel met het verzoek de Natura2000-gebieden voor een deel terug te draaien. Dan maar verleende subsidie terugbetalen aan de EU.

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.