Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Stikstofimpasse doorbreken – gezamenlijk doel?

Boerderij en Nieuwe Oogst rapporteren dat zowel LTO als minister Schouten willen doorpakken in de stikstofproblematiek ondanks de coronacrisis en het opschorten van het overleg door het Landbouw Collectief. Er moet een oplossing komen omdat we anders na de coronacrisis op achterstand staan en dat moet worden voorkomen. In een uitgebreid interview in Nieuwe Oogst benadrukt de minister dat de stikstofuitstoot in de agrarische sector dit jaar nog moet dalen door minder eiwitrijk voer. Om een juridisch kader te hebben wordt een stikstofregister ingevoerd.

Het Landbouwcollectief bij monde van Dijkhuizen is zwaar teleurgesteld en vindt dat de minister de boeren tekort doet. Volgens het collectief kijkt de minister te ruim omdat zij portefeuillehouder is van het hele stikstofdossier, dat gaat van luchtvaart tot woningbouw en van infrastructuur tot natuurbeleid. Daarnaast verbaast hij zich erover dat deze belangrijke besluiten over het klimaatbeleid niet vooruitgeschoven worden vanwege de coronacrisis. FDF ondersteunt dit standpunt volledig.

Overigens verwacht Schouten dat landen zich door het coronavirus gaan focussen op een “eigen” voedselvoorziening. Dit betekent regionalisering van de voedselvoorziening, waarbij zij de Europese Unie als regio ziet. Hierop zal Nederland zich moeten voorbereiden. Daarom is Wageningen University opdracht gegeven om een aantal scenario’s door te rekenen.

Politiek blijft een spel en als je even niet oplet sta je met 1-0 achter. Er spelen zoveel nationale en internationale belangen met zoveel krachten in het speelveld. Dit constaterend ben ik blij dat ik geen minister ben, maar ‘slechts’ agri-notaris. Ieder zijn vak!

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Rene van der Waal

Annet Varekamp

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.