Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Terug in de tijd: de ruilverkaveling in Rouveen

In 1995 had de provincie Overijssel twee doelen: minder versnippering van landbouwgrond en nieuwe natuur creëren. De resultaten die toen zijn gehaald, zijn nog steeds een voorbeeld voor projecten van nu.

In het blad Terzake, nummer 3 van 2020, uitgegeven door het Kadaster, wordt teruggekeken naar de resultaten van deze ruilverkaveling die relatief snel is uitgevoerd, namelijk in 15 jaar. Er zijn projecten die veel meer tijd hebben gekost. Er zijn maar liefst 2.580 percelen van boeren vervallen en 3.089 percelen ontstaan. Meer dan 63% van de 6.000 hectare is van eigenaar gewisseld. Het project laat zien hoe destijds al zowel ruimte voor landbouw als voor natuur is gecreëerd.

Het artikel geeft het verhaal van de gebroeders Buitenhuis, voor wie de ruilverkaveling net op tijd kwam, anders waren ze geen boer geworden. De inrichting van de nieuw natuur is een jaar of 4 tot 5 geleden afgerond, in totaal werd 1.000 hectare nieuwe natuur gerealiseerd. Er werden nieuwe landschapselementen aangebracht: 10 kilometer nieuwe beplanting langs wegen en 17 kilometer beplanting ter versterking van de kenmerkende singelstructuur.

Het kadaster verzorgt bij de grote landinrichtingsprojecten als onafhankelijke partij advies en procesbegeleiding, waarbij rechtszekerheid altijd het onderliggende doel is.

 Het kadaster werkt veel samen met de notaris, niet alleen bij de wettelijke ruilverkaveling, maar ook bij de vrijwillige kavelruil. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van wettelijke ruilverkaveling of de vrijwillige kavelruil, neem dan eens contact op met de agri-notaris in uw buurt.

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Rene van den Berg

Ans Post

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid van de Vereniging Agrarisch Specialisten in het Notariaat (VASN) en de Vereniging Agrarisch Recht.