Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Tweede Kamerleden CDA: poldermodel biedt uitweg stikstofcrisis

“Vroeger waren het de lokale overheid, de kooplieden en de boeren die met elkaar de uitdagingen van die tijd aangingen. Door het algemeen belang boven het eigen belang te stellen. Denk aan het droogleggen van land en het bouwen van dijken. Tegenwoordig zien we een overheid die steeds meer regels oplegt. De kooplieden zijn veranderd in grote voedsel- en supermarktconcerns met (te) veel financiële macht. En de boeren zitten nu klem en kunnen geen kant meer op.”

Deze uitspraak van CDA’ers Geurts en Martels lezen wij in Melkvee. Zij wijzen erop dat de boeren weggesaneerd worden en pleiten voor het Hollandse poldermodel: met elkaar in gesprek blijven om tot een oplossing te komen in de stikstofproblematiek. De boeren, industrie en luchtvaart moeten allemaal hun steentje bijdragen. Ook zetten zij vraagtekens bij de destijds gestelde doelen voor de Natura 2000 gebieden. Zijn deze nog reëel in deze tijd? Is een herindeling en tegengaan van versnippering natuur niet beter?

Naar mijn mening wordt de boer toch te veel afgeschilderd als grootste veroorzaker van de stikstofproblematiek. De vraag is of dit ook daadwerkelijk zo is. Ik vind het nog steeds opmerkelijk dat in het drukke westen, waar – door alle bedrijvigheid en Schiphol veel meer uitstoot is – relatief weinig problemen zijn, terwijl in het rustige noorden van ons land, waar relatief weinig vervuilers zijn gevestigd, de boel op slot gaat en de boeren moeten verdwijnen. Maar ik zal het als agri-notaris wel niet goed begrijpen…

Beeld / bron: Nationale Beeldbank Kim van Dam

Annet Varekamp

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W. (Annet) Varekamp, notaris, agrarisch specialist. Ondernemer en vanuit de voorliefde voor de paardensport initiatiefnemer van 'Hippisch Notaris', een onderdeel van Varekamp Notariaat.