Dé Agri-Notaris Dé Agri-Notaris
Dé Agri-Notaris

Twijfelende en worstelende boerengeneraties

De huidige generatie boeren en tuinders voelt zich steeds meer onder druk gezet, de generatie erna twijfelt.

Nieuwe Oogst sprak met bedrijfscoaches, hulpverlenen, docenten en studiebegeleiders en ontdekten dat dit een herkenbaar beeld was.

Zo is te lezen dat ouders verkrampt en onzeker zijn; ze weten niet meer hoe het verder moet met het bedrijf. Door de coronabeperkingen zitten de jongeren thuis, waardoor zij veel van die spanningen mee krijgen. Zij gaan twijfelen: moeten ze wel het bedrijf overnemen.

De agrarisch ondernemer heeft het zwaar; ze worstelen met alle onzekerheden in wet- en regelgeving en de volgende generatie weet niet op welke manier ze kunnen voldoen aan de verwachtingen van de ouders. Ze proberen duidelijk te krijgen hoe het verder moet met het bedrijf.

Het is ook lastig om om te gaan met de kritiek vanuit de maatschappij; de agrarisch ondernemers voelen zich door de toenemende kritiek uit de samenleving niet meer begrepen in hun eigen beroep.
De mogelijke bedrijfsopvolgers nemen hun twijfel mee naar hun opleiding, al is het niet te merken in de hoeveelheid aanmeldingen voor de agrarische hogescholen, dat groeit zelfs nog. Bij de verschillende opleidingen wordt door middel van het aanbieden van ondernemend en breed onderwijs, geprobeerd de volgende generatie klaar te stomen voor een veranderende maatschappij, waarbij de nodige handvatten worden aangeboden.

In de praktijk merk ook ik de twijfel, de worsteling en de onzekerheid. De passie voor het boerenbedrijf is er wel. Men is van mening dat men waardevol is, bijvoorbeeld in de keten van voedselvoorziening. Maar door de steeds weer wijzigende regelgeving en de onzekerheid met betrekking tot de keuzes in de politiek, is het soms voor velen wel heel erg zwaar. Het is goed om af en toe een luisterend oor te kunnen bieden.

Ans Post

maakt deel uit van het redactieteam van deagrinotaris.nl. Mr J.W.M. (Ans) Post, notaris, mediator en echtscheidingsbemiddelaar. Ondernemer bij Hobbelink & Buitink in Winterswijk. Bestuurslid VASN en bestuurslid Stichting Geschillen in de Landbouw c.a.